Lyreneset friområde
Lyreneset friområde

Lyreneset Friområde har en fantastisk historie og beliggenhet ut mot innseilingen til Bergen. Prosjektet fikk NLAs landskapsarkitekturpris 2019, dets enkelhet, skjønnhet og evnen til å formidle stedets historie ble trukket frem som hovedbegrunnelse.

Området er en viktig grønn lunge på Laksevåg/Gravdal, både som turområde og badeplass, men ligger også tett opp til Bergen sentrum om man kommer sjøveien. Langs vandringen rundt på neset kan man oppleve både spennende kulturhistorie, rester fra tidligere bosetting og hager, en veksling av opplevelser gjennom åpne og lukkede landskapsrom, i tillegg til sikt ut mot kjente landemerker i bybildet.

 

Les mer

Prosjektet har hatt fokus på å bidra til å fremheve stedets historie og kvaliteter, samt gjøre det enda mer tilgjengelig og attraktivt enn det det var. Natur- og kulturkvalitetene på Lyreneset er foredlet og tilgjengeliggjort for flere mennesker gjennom informasjonsskilt, oppgraderte turveier og tråkk, samt punktvise opparbeidelser av møte-/aktivitetsplasser. I tillegg til å videreføre tidligere bruk som turområde for nabolag og nærskoler ligger det et stort potensiale for også å gjøre dette til en del av et tilbud for barn og voksne fra øvrige deler av Bergen.

Stedets historie fortelles på ulike mer eller mindre subtile måter. Ved ankomst finner man oversiktskart og oppsummert historisk info om stedets funksjoner fra lyststed og hageprakt til forsvarsverk under andre verdenskrig. Langs turstien er det satt opp treposter med historiske foto fra området printet på pleksiglass slik at man kan projisere et historisk lag over eksisterende landskap gjennom en «kikkeramme». Man kan også finne igjen historien i «paraplybedene», vårblomster som er plantet i form av paraplyer. Dette er en referanse til hvordan paraplymester Eriksens gartnere dekorerte hagen hans. Paraplymesteren hadde sommerhus på lyreneset på slutten av 1800-tallet.

Samtidig som de historiske kvalitetene bevart og forsterket, er det også lagt til enkle elementer som gjør det til et spennende område for turgåere og barnefamilier. Langs de ulike stiene er landskapsrommene programmert med enkel møblering som gir en merkvalitet. Lekeplass, strategisk plasserte benker (med tanke på utsikt og sol), en opptrappet platting som kan brukes til både scene og lek, bålplasser, paraplyformede kokonger i trærne i tillegg til en gapahuk og kajakktrapp mot sjøen er bare noe av det som gjør friområdet til et lekent oppdagelsessted både for store og små. Mye av møbleringen er også utarbeidet med materiale som er utvunnet under ryddingen av området, og er på den måten også en del av historien til Lyreneset.

Prosjektet er utarbeidet i samarbeid med Bymiljøetaten som byggherre og en prosjekteringsgruppe bestående av TAG landskap og COWI.

 

Lyreneset i media: https://morgenbladet.no/kultur/2019/12/et-helt-annet-sted

Korte fakta

Prosjekt: Lyreneset
Kontor: Bergen
Sted: Lyreneset, Bergen
Tiltakshaver: Bergen Kommune, Bymiljøetaten
Tjenester: Tag Landskap
Status: Åpnet 2019
TAGs: Eventyr, Ro, Undring

Korte fakta

Prosjekt: Lyreneset
Kontor: Bergen
Sted: Lyreneset, Bergen
Tiltakshaver: Bergen Kommune, Bymiljøetaten
Tjenester: Tag Landskap
Status: Åpnet 2019
TAGs: Eventyr, Ro, Undring