Lyreneset er nominert til Bergen kommunes arkitektur- og byformingspris 2020
Prisnominasjoner i Bergen
19. oktober 2020

To av våre store prosjekter i Bergen er prisnominerte denne måneden. Lyreneset er nominert til Bergen kommune sin arkitektur og byformingspris, og 1912 i Damsgårdssundet ble nominert av Boligprodusentene til prisen for Årets Boligprosjekt: leiligheter, under boligkonferansen 2020.

Begge prosjektene har allerede fått mye oppmerksomhet, men det er likevel veldig gøy å få denne typen anerkjennelse. Lyreneset fikk pris for årets landskapsarkitekturprosjekt av NLA i fjor, og 1912 ble kåret til regionens beste boligprosjekt av Bo i Bergen for prosjekter ferdigstilt mellom 2017 og 2019.

Lyreneset er en viktig grønn lunge på Laksevåg/Gravdal, både som turområde og badeplass, men ligger også tett opp til Bergen sentrum om man kommer sjøveien. Langs vandringen rundt på neset kan man oppleve både spennende kulturhistorie, rester fra tidligere bosetting og hager, en veksling av opplevelser gjennom åpne og lukkede landskapsrom, i tillegg til sikt ut mot kjente landemerker i bybildet. Stedets historie fortelles på ulike mer eller mindre subtile måter. Samtidig som de historiske kvalitetene bevart og forsterket, er det også lagt til enkle elementer som gjør det til et spennende område for turgåere og barnefamilier. Langs de ulike stiene er landskapsrommene programmert med enkel møblering som gir en merkvalitet. Lekeplass, strategisk plasserte benker (med tanke på utsikt og sol), en opptrappet platting som kan brukes til både scene og lek, bålplasser, paraplyformede kokonger i trærne i tillegg til en gapahuk og kajakktrapp mot sjøen er bare noe av det som gjør friområdet til et lekent oppdagelsessted både for store og små. Mye av møbleringen er også utarbeidet med materiale som er utvunnet under ryddingen av området, og er på den måten også en del av historien til Lyreneset. Les mer om de nominerte her.

1912 i Damsgårdssundet består av 108 leiligheter, næring og en fremtidig barnehage like ved den nye Småpudden i Bergen. Prosjektet er utviklet i tett samarbeid mellom landskapsarkitekt og arkitekt. Vi har hatt en sterk identitetsskapenede og bærekraftig tilnærming til byggene og utearealene, og ønsker med vår utforming å gi noe tilbake til beboerene og andre som ferdes i området. Boligprosjektet har en unik plassering like ved nyetablerte Fløttmannsplassen og Småpudden (gangbro i Damsgårdsundet). Leilighetene og fremtidig barnehage er lagt oppå eksisterende teglbygning som også er en del av boligprosjektet, samt inneholder dagligvarebutikk. Kunstner Line Hvoslef har vært med på prosessen med å velge ut fasadefargene.

Neste steg nå er befaring med juryen for Bergen kommunes by- og arkitekturpris. 1912 ble ikke prisvinner, men vi gratulerer JM som vant med prosjektet Strandholmen.