Down memory lane

22. august 2018

Amerikanske kirkehistorikere fra Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige i Utah besøkte den tidligere kirken sin i Osterhausgate, der TAG har kontorlokaler i dag. Norske Stein Pedersen, viste gjestene hvordan huset så ut dengang og mimret over oppveksten i kirken i bygården.

BESØK: Besøkende med historisk sus på balkongen utenfor Osterhausgate. Legg merke til emblemet over porten; IHS, som betyr Iesus Hominum Salvato (Jesus menneskenes frelser) og er et klart pek til fortiden som kirkebygg.

TAG Arkitekter har hatt uventet besøk fra Utah i USA i lokalene i Osterhausgate 27 i Oslo. De besøkende var nemlig fra Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige, eller mormonere som mange omtaler dem som, og ute i et ærend med historisk sus. Guiden for amerikanerene, Stein Pedersen, kunne vise både Tag’ere og besøkende at der det i dag er kontorer var det en gang en kirkesal.
– Der var det balkong og der fremme var koret, viste Pedersen frem og kunne peke på et bilde fra 50-tallet der han spilte kornett for menigheten. – Her omtrent sto jeg og spilte, der satt publikum og så denne veien.

Gården, som den står i dag, sto ferdig i 1903 og helt fra starten var det fire utleieleiligheter samt kirke i forsamlingssalen, som gikk over to etasjer (der TAG har kontorplasser i dag). Det var ikke bare kirke, men også hovedkvarter for den såkalte mormonerkirken i Norge i bygården helt frem til 1964.

I kjelleren er det fortsatt mulig å se sporene etter døpefonten, som ikke var en døpefont slik de fleste nok ser for seg, men derimot et ovalt, lite basseng der de som ville døpes ble senket ned. Pedersen kunne fortelle at både hans besteforeldre, foreldre og han er døpt i Osterhausgate.

-Vi er interesserte i å skrive ned og lære om kirkens historie, fortalte Paul Johnson, som viste seg å snakke godt norsk og kunne røpe at han hadde bodd i Norge i to år for 45 år siden, som 19-åring. – Jeg har ikke praktisert så mye, men liker språket godt, sa Johnson beskjedent.

Foruten Johnson og kona Jill, var det ansvarlig for historienedtegnelser i kirken i Utah, Steven Erastus Snow og ekteparet Nielsen som var med på omvisningen.


FORTID: Pedersen spiller kornett i kirken på 50-tallet


DØPT: Spor etter døpefonten i kjellergulvet.

Siste nyheter

Meny