TAGtur til Slovenia

21. juni 2018

Flott arkitektur-tur til Slovenia.

En positivt overveldet gjeng var tilbake fra studietur til Slovenia 14. – 18.06 2018. Tilsammen 65 av Tag’erne var på tur – et imponerende antall både fra Bergen, Oslo og Trondheim.

Arkitektur-tur er ingen spøk og vi fikk med oss mye i løpet av de nesten fire dagene vi var i Ljubljana.  OHS, Open House Slovenia, hadde lagt opp til et godt og innholdsrikt program og vi ble godt ivaretatt av  Lenka og Klemen hele oppholdet. Etter ankomst torsdag hadde alle fri til å utforske byen på egenhånd, før vi møttes til middag på hippe restaurant Aperitivo i sentrum.

Fredag startet vi med en omvisning på beina i Ljubljana sentrum og fikk blant annet se en spennende modernisering og tilpasning av et leilighetsbygg i et gammelt og beskyttet hus i sentrum gjort av OFIS architekts. Samme arkitekter viste oss også et tilbygg de kalte «3 shoebox house«, av den enkle grunn av tilbygget ser ut som tre gigantiske skoesker stablet oppå hverandre.
Videre fikk vi lære litt om utfordringene med høye huspriser i Slovenia, som gjør at ungene praktisk talt aldri flytter ut, for de har ikke råd. Nå forsøker det offentlige å gjøre noe med det ved å bygge såkalt «social housing» som skal leies ut for en billig penge. Finansieringen av prosjektet kommer fra å selge de første byggetrinnene privat.
Etter en nydelig lunsj i det grønne ble vi kjørt til det Slovenske fotballforbundets hovedkvarter og fikk se både på kontorbygg og stadion.  Dagen ble avsluttet på Perovo housing, før vi samlet oss til middag i Ljubljana sentrum.

Lørdag hadde et like imponerende program og først av alt ble vi fraktet betraktelige høydemeter til Katarina house – arkitektene som laget huset har bodd i det til nå, men det skal selges. Vel en times kjøring til Ljubljana har blitt for upraktisk for paret med barn i skolealder.
Tilbake i byen vandret vi langs elvebredden og fikk høre mer om Ljubljanas berømte og eksentriske arkitekt Jose Plecnik, som preget byen fra han flyttet tilbake i 1921 til hans død i 1957. Han har blant annet tilpasset elvebredden, Trnovo pier, så den kunne bli brukt til allmen glede av innbyggerne i Ljubljana og tegnet mange praktbygg i byen.
Vi fikk også sett på moderne studentbofellesskap Poljane og på hus med distinkte fasader.
Dagen ble avsluttet på en av Ljubljanas få takterasser med svømmebasseng, før en feststemt middag.

Søndag var dagen til fri benyttelse før vi satte kursen hjemover litt utpå ettermiddagen. Alt i alt en fantastisk tur til et vakkert land med masse å se og lære.

 

 

Siste nyheter

19. desember 2018

GOD JUL fra TAG

15. november 2018

Praktikant hos TAG i 2019

Meny