TAG TAR PARKEN TILBAKE

11. september 2017

Endelig kan bergenserne spasere stolte og trygge i Nygårdsparken igjen. TAG har vært med å utarbeide den nye delen av den gamle parken.

Da Nygårdsparken ble åpnet i 1885, var å hensikten gi folk bedre helse gjennom lys og luft. Legene Joachim Georg Wiesener og Klaus Hanssen stiftet Nygaards Parkselskab og ga den danske gartneren Severin Lund-Leiberg oppdraget med å anlegge det som minnet om en engelsk landskapspark med promenadestier, fontener, broer og uregelmessige plenområder.

132 år seinere er folkehelsen fortsatt en viktig motivasjon.

–Parken skulle tilrettelegge for promenering og friluftsliv for folk som bodde i trange byleiligheter. Og slik er det jo i dag også. De store bydelsparkene er viktigere enn noensinne. Derfor har vi lagt vekt på å forynge parken og bygge på den opprinnelige ideen, sier prosjektleder og landskapsarkitekt i TAG, Merete Gunnes.

Etter flere tiår med frynsete rykte, generelt forfall og strid om fredning i Nygårdsparken, vedtok Bergen kommune å gi parken et løft. TAG har hatt ansvaret for Øvre del, den delen som ligger høyest og nærmest bysentrum, langs Parkveien og universitetet.

–Vårt arbeid har tatt utgangspunkt i å underordne seg  den historiske parken, men samtidig tilføre et nytt program som sikrer aktivitet og sosial kontroll. Men vi ville også gjøre det åpnere og tryggere her. Egentlig handler det om å være ydmyk og ikke gjøre for mye, sier Gunnes.

De har likevel gjort mye for å lokke bergenserne tilbake til parken. Øvre del har alltid vært en av parkens hovedinnganger. Og når blir det enda luftigere og mer naturlig startsted for søndagstur eller parkopphold.

Et cafébygg med regnpaviljong og disser under tak, slynger seg omkring en knutepunktplass med amfiplasser. Her kan det være barnelek, små konserter og 17-mai-arrangementer. Bergen kommune har da også ansatt en egen aktivitetskoordinator som skal bidra til at det det blir en levende møteplass.

TAG har laget forskjellige soner som passer for ulik grad av aktivitet. En sone med rolig atmosfære, solbenker og stier på begge sider av den lenge litt bortgjemte Langedammen. En annen sone har  skogsnatur og naturlige boltreplasser. Og en tredje mer opparbeidet sone med café, aktivitetsplass, nedgravde trampoliner og klatreberg.

–En vandring gjennom Øvre del skal være en vandring i ulike opplevelser, aktiviteter og atmosfærer. Noen elementer kommer folk kanskje ikke til å oppdage med en gang, men glede seg over etterhvert, sier Gunnes.

Foto fra åpningsdagen: Helge Skodvin

Les fra åpningsdagen her.
Les mer om vårt arbeid med parken her.

 

Siste nyheter

13. september 2018

Bli med på TAG fest!

22. august 2018

Down memory lane

31. juli 2018

Rathkesgate 9

Meny